Produse naturiste din aloie vera

Cheile Latoritei

Situate intre Muntii Latoritei si Muntii Capatanii, in partea de sud a Muntilor Latorita si in cea de nord a Muntilor Capatanii, sapate de raul Latorita, afluent al Lotrului, Cheile Latoritei sunt unele dintre cele mai spectaculoase defilee din tara. Cheile Latoritei sunt de o rara frumusete, peisajul fiind unul salbatic completat de piatra, muschi si multe caderi de ape.
Intinzandu-se pe o distanta de cca. 25 km, Cheile si Valea Latoritei ofera o priveliste de o frumusete nebanuita, oferind si posibilitatea de a traversa muntii prin Cheile Oltetului pentru a ajunge la Pestera Polovragi si Manastirea Polovragi si de aici la Pestera Muierii.
Valea Latoritei si Muntii Latoritei adapostesc in padurile de pin si fag o varietate de plante si animale. Pentru protejarea speciilor rare, au fost create rezervatii naturale precum: Iezerul Latoritei, Muntinu, Defileul Latoritei. Flora din aceasta zona cuprinde jnepeni, bujorul de munte, bulbucii de munte, angelica, floarea de colt precum si alte plante medicinale. Din fauna vaii nu lipsesc ursul brun, cerbul carpatin, capra neagra, rasul, lupul, caprioarele.
Punctele de atractie ale vaii sunt: Cascada Apa Spanzurata, Piatra Fetii, Lacul Petrimanu, Lacul Galbenu, Cascada Moara Dracilor, Lacurile Iezeru Latoritei si Violeta. In zona Complexului Turistic Tudor Petrimanu, se afla mai multe lacuri artificiale (de acumulare) sau naturale (glaciare).
- Lacul Petrimanu - Lac de acumulare construit in anul 1977 care alimenteaza Lacul Vidra. Lacul Petrimanu se gaseste la altitudinea de 1130 m, intre Muntele Pristosul si Muntele Petrimanu, cu o suprafata de 17 ha si 48 m adancime. Lacul se termina in Barajul Petrimanu, inaltime 50m. Transportul apei catre Lacul Vidra (1300m) se face prin pomparea (ridicarea) apei printr-o galerie subterana in Muntii Latoritei. Lacul Petrimanu este bogat in peste (pastrav indigen sau curcubeu).
- Lacul Galbenu - Lac de acumulare care de asemenea alimenteaza Lacul Vidra. Se afla in amonte de Lacul Petrimanu, la 1304m altitudine, intre Muntele Balescu si Muntele Galbenu, avand o suprafata de 17 ha si o adancime de 49m. Barajul Galbenu are o inaltime de 60 de metri iar apa se transporta catre Lacul Vidra printr-o galerie subterana in Muntii Latoritei prin cadere naturala (captare gravitationala).
- Lacul Vidra este un lac de acumulare situat pe raul Lotru, are o lungime de 8 Km, latime maxima 1,4 km, suprafata 1240 ha si asigura alimentarea cu apa a hidrocentralei subterane CHE Lotru – Ciunget - 510 MW (cea mai mare din tara).
- Lacului Iezerul Latoritei este un lac glaciar situat la cea mai mica altitudine din tara (1530 m). Se afla in Rezervatia naturala Iezerul Latoritei, are o suprafata de 0,8 hectare si o adancime maxima de 1,5m.
- Lacul Violeta este un lac glaciar situat tot in Rezervatia naturala Iezerul Latoritei alaturi de Lacul Iezerul Latoritei.
- Lacurile Iezerul Muntinului - sunt doua ochiuri de apa de unde izvoreste Latorita.
- Lacul Calcescu (Galcescu) este un lac glaciar, situat in Muntii Parang, la o altitudine de 1925 m. Are o suprafata de 3,2 ha si o adancime maxima de 9,3 m. Lacul Calcescu (Galcescu) este declarat monument al naturii, iar imprejurimile constituie o rezervatie naturala (geologica, floristica si peisagistica).