Produse naturiste din aloie vera

Biserica fortificata de la Mosna

Biserica fortificata de la Mosna  este facuta de mainile dibace si neobosite ale mesterilor sasi (adusi in Transilvania ptr. apararea fruntariilor imperiului maghiar candva in cursul sec XII), biserica fortificata de la Mosna sta marturie istoriei locurilor si a oamenilor, vrednica insotitoare de-a lungul istoriei transilvane a celorlalte asezari sasesti, povestind noua celor veniti mai pe urma de timpuri zbuciumate si de civilizatia saseasca, cea care a contribuit decisiv la faurirea istoriei Ardealului.
Pentru cei care doresc sa rapeasca cateva ore din timpul vacantei sau al concediului si sa se abata in aceste parti, comuna Mosna este situata pe valea Mosnei, afluent al Tarnavei Mari, pe Drumul Judetean 141 la 10 km sud de orasul Medias. na dintre cele mai frumoase şi mai impunătoare biserici-hală nu numai din zona Târnavelor ci, din întreaga Transilvanie, este, în mod cert, Biserica Evanghelică-Lutherană fortificată din Moşna. Ea a fost construită în perioada 1480-1486 de către celebrul pietrar din Sibiu, Andreas Lapicida, pe structura pereţilor exteriori ai bazilicii de la care încorporează şi utilizează material. Pietre de la stâlpii care delimitau navele au fost folosite pentru ridicarea primei perechi de coloane.
Corul impunător prezintă o absidă poligonală în trei laturi, fiind acoperită de o boltă cilindrică cu penetraţii. Nervurile de teracotă ale bolţii corului şi absidei se termină în două chei de boltă ce înfăţişează un licorn şi pe Maria cu Pruncul, ultima fiind datată din 1525. Pe peretele nordic al corului, este intrarea către sacristie.
Amvonul, ca şi ancadramentul de piatră al uşii, datat în 1501 şi realizat de acelaşi pietrar este unul dintre exemplele perfecte de sculptură gotică târzie din Transilvania. La fel de remarcabil este şi tabernacolul, înalt de peste 11m, care se află lângă uşa sacristiei. Monograma meşterului pietrar poate fi descifrată pe strana tripartită din piatră, datând din 1500 şi terminată pe peretele sudic al corului, cu trei arce în acoladă.
Peste sacristia boltită s-a construit o capelă, la care se poate ajunge pe scara spiralată, adăpostită în turnuleţul alipit la exterior corului şi sacristiei. Navele sunt despărţite de patru perechi de coloane, dintre care trei, de la vest, sunt din cărămidă, iar cea de la est, din piatră refolosită. Toate coloanele sunt înclinate spre exterior pentru a susţine bolţile navelor laterale construite înaintea navei centrale.
Biserica a suferit renovări, reparaţii şi construcţii în anii 1575, 1630, 1658, 1698, 1701, 1718, 1763, 1791, 1824, 1919, 1998, 2000. În secolul al XIV-lea a fost ridicat, la vest, turnul-clopotniţă, unde accesul se făcea prin intermediul corpului de legătură construit între turn şi biserică, prin fereastra celui de-al doilea etaj al turnului. Pe laturile de nord şi de sud se află două porticuri, deasupra cărora s-au construit capele, întărite cu un cat de apărare. Construcţia zidului de fortificaţie a început în 1520. Atunci a fost suprăînălţat corul cu încă un nivel, fiind prevăzut cu guri de turnare între contraforţi şi cu metereze dreptunghiulare.
Dedesubtul clădirii de legătură dintre turn şi biserică a fost construită o mică încăpere, precum şi un alt turn lângă cel vestic. Acesta are trei nivele şi pentru o bună bucată de vreme a devenit sediul Primăriei din Moşna. Turnul-clopotniţă a fost înălţat cu un al şaptelea nivel şi prevăzut iniţial cu un drum de strajă. Tot în 1520 au început şi lucrările de construire a incintei. Zidurile aveau o înălţime de 9 m şi descriau un traseu dreptunghiular. Curtina este întreruptă de două turnuri şi de două bastioane. Turnul de poartă, de la sud-est, are cinci niveluri, iar cel de la sud, ce proteja intrarea pietonală are trei niveluri. Zidul de nord-est încorporează o capelă gotică databilă din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Partea interioară a curtinei avea cămări, pe două niveluri, deasupra cărora se aflau drumurile de strajă. Majoritate acestor încăperi au fost însă demolate.